Welkom bij ff Swanjéé

Piet-van-den-Berg'Superslager' Piet van den Berg, werkte al vanaf zijn veertiende full-time mee in de slagerij van zijn vader. Voor hij midden jaren 60 de slagerij in Zoetermeer van zijn vader overnam, rond Hij nog wel zijn opleiding af aan de slagersvakschool in Utrecht.

In navolging van zijn pa is Piet van den Berg een bedreven vakman met een even grote passie; het leveren van een product, met een constante en tegelijkertijd bijzonder hoge kwaliteit.

De roodbonte koeien die verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit waar Piet van den Berg bekend om staat, komen uit de stal van Gerard en Alice de Koning in Berkel en Rodenrijs. Of liever gezegd: ze begrazen de 'Groenzoom'. Deze prachtige koeien met hun gezonde glimmende huiden kunnen zoveel eten als ze willen. De vetgemeste koeien (zonder vet geen smaak) worden geslacht en gerijpt als zij tussen de drie en drieënhalf jaar oud zijn. De koeien uit eigen mesterij worden ook uitsluitend voor de eigen slacht gefokt en nooit verkocht aan anderen.

Het slachten gebeurt volgens een vast stramien waarbij de mester elke koe afzonderlijk naar de slachterij brengt. Onderweg of in de slachterij komt het niet in aanraking met andere koeien of stieren. Dit voorkomt namelijk onrust en stress wat ten koste gaat van de kwaliteit van het vlees.

Van den Berg werkt uitsluitend met roodbonte koeien van het ras Maas- Rijn en Ijsselvee (MRIJ). Deze koeien worden volgens een vaste bloedlijn gefokt en hebben twee keer gekalfd voor ze na circa tweeënhalf jaar naar de mesterij komen.

In de wei of op stal worden de koeien ouderwets gemest. Een uitgebalanceerde mix van onder andere suikerbietenpulp, stro, krachtvoer en leidingwater. Het geheim van de mix zit in de exacte verhouding die Piet van den Berg met de mesters, de gebroeders Kooter, uitgedokterd heeft.

Bron: www.superslagerijvandenberg.nl