Welkom bij ff Swanjéé thuisbezorgd restaurant
MRIJ koeien

Al vanaf dag één serveren wij het heerlijke MRIJ vlees van slager Piet van den Berg. We presenteren het vlees altijd op onze zogenaamde 'vleesplank'. Nieuwsgierig als we zijn, vonden we het tijd om eens te kijken of wat we vertellen ook daadwerkelijk zo gebeurt. We zijn daaron op excursie gegaan bij stalhouders Gerard en Alice de Koning op Hoeve de Groenzoom in Berkel en Rodenrijs. Dit onder deskundige leiding van Piet van den Berg, Gerard de Koning, zijn vrouw Alice en Nice to Meat vertegenwoordiger Jeroen Hoogsteder.

MRIJ op stal
Wie is nou eigenlijk die Piet van den Berg????
'Superslager' Piet van den Berg, werkte al vanaf zijn veertiende full-time mee in de slagerij van zijn vader. Voor hij midden jaren 60 de slagerij in Zoetermeer van zijn vader overnam, rond Hij nog wel zijn opleiding af aan de slagersvakschool in Utrecht.
In navolging van zijn pa is Piet van den Berg een bedreven vakman met een even grote passie; het leveren van een product, met een constante en tegelijkertijd bijzonder hoge kwaliteit. Inmiddels is Piet van den Berg een overeenkomst aangegaan met bekende vleesleverancier Nice to Meat, waardoor hij nog meer tijd heeft om te besteden aan zijn koeien. Al het vlees dat ff Swanjéé voor u serveert komt dan ook van Piet of Nice to Meat.

Piet-van-den-Berg-3De roodbonte koeien die verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit waar Piet van den Berg bekend om staat, komen uit de stal van Gerard de Koning in Berkel en Rodenrijs. Of liever gezegd: ze begrazen "de Groenzoom". Deze prachtige koeien met hun gezonde glimmende huiden kunnen zoveel eten als ze willen. De vetgemeste koeien (zonder vet geen smaak) worden geslacht en gerijpt als zij tussen de drie en drieënhalf jaar oud zijn. De koeien uit eigen mesterij, onder begeleiding van mester Sjaak Kooter, worden ook uitsluitend voor de eigen slacht gefokt en nooit verkocht aan anderen.

Foto: Piet van den Berg en Gitte

Het slachten gebeurt volgens een vast stramien waarbij de mester elke koe afzonderlijk naar de slachterij brengt. Onderweg of in de slachterij komt het niet in aanraking met andere koeien of stieren. Dit voorkomt namelijk onrust en stress wat ten koste gaat van de kwaliteit van het vlees.

MRIJ-23-3  MRIJ-10-3
Foto links: jonge MRIJ stier, foto rechts: typische Dikbil koe

Van den Berg werkt uitsluitend met roodbonte koeien van het ras Maas- Rijn en Ijsselvee (MRIJ). Deze koeien worden volgens een vaste bloedlijn gefokt en hebben twee keer gekalfd voor ze na circa tweeënhalf jaar naar de mesterij komen.

In de wei of op stal worden de koeien ouderwets gemest. Een uitgebalanceerde mix van onder andere suikerbietenpulp, stro, krachtvoer en leidingwater. Het geheim van de mix zit in de exacte verhouding die Piet van den Berg met de mesters, de gebroeders Kooter, uitgedokterd heeft.

Waarom heeft de MRIJ koe van Piet van den Berg geen Biologisch label?

De roodbonte MRIJ koe is een zogenaamd "Dikbil" Rund. Voor de Dikbil koe zijn er veel risico's tijdens de geboorte. De Europese regelgeving is zeer streng met betrekking tot medicijn gebruik en slachten van dieren. Het is dan ook verboden om als een koe tijdens de bevalling in nood komt, als het echt moet bepaalde maatregelen te nemen. Dit kan zorgen voor een leidensweg van de moederkoe en soms zelfs het verlies van zowel koe als kalf.

Om dit te voorkomen worden alle kalfjes van Piet en Gerard via de keizersnede geboren. Een keizersnede is voor een koe een relatief kleine ingreep. De koe kan staand bevallen en staat binnen enkele uren weer gewoon terug in de wei.

MRIJ-14-3  MRIJ-15-3
Foto: rondleiding in de stallen

Biologisch vlees is vlees met een keurmerk. Het ligt wettelijk vast waaraan het vlees moet voldoen om Biologisch te zijn. Doordat de MRIJ koeien met de keizersnede geboren worden, mag het niet Biologisch heetten. Een betere benaming voor de MRIJ vlees van Piet is duurzaam en vooral diervriendelijk vlees. Het is een verantwoord product met respect voor het dier, het dierenwelzijn en het milieu. Dit alles zonder concessies te doen aan kwaliteit en smaak.

MRIJ-19-1  MRIJ-22-3
Foto's: lekker luieren in de stal

In de zomer lopen de koeien lekker buiten en in de winter lopen ze los in ruime hokken van stro. De pedicure komt regelmatig langs en er hangen massageborstels in elk hok.

MRIJ-7-3
Foto: massage borstels in de mesterij

Adresgegevens:
Hoeve de Groenzoom
Kleihoogt 26
2651 KV Berkel en Rodenrijs
010-5190338

Foto's: Kim Spanjer
Bron: www.mrijvanpiet.nl
Bron: www.hoevedegroenzoom.nl
Bron: www.superslagerijvandenberg.nl